SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’S-SALAT

<< 349 >>

122- Namaz Kılınması Mekruh Olan Vakitler

 

(:-618-:) Ebu Hureyre der ki: Bir adam, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanına varıp:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Bana, gecenin ve gündüzün hangi saatinde / vaktinde namaz kılmamı emredersin?" diye sordu. Resulullah s.a.v.:

 

"Sabah namazını kıldığında Güneş doğup yükselince namaz kılmayı bırak. Çünkü Güneş, şeytanın iki boynuzu arasından çıkar. Çünkü namaz; şahitli, ispatlı ve kabul olunmuş durumdadır. Namazı, gündüzün yarısına kadar kılmaya devam et. Gündüzün yarısı olduğunda da Güneş iki mızrak boyu yükselince namaz kılmayı bırak. Çünkü o vakitte, cehennem iyice alevlendirilir. Zira sıcaklığın şiddeti, cehennemin kaynamasındandır. Güneş batıya doğru döndüğü zaman (yine namaz kıl). Çünkü namaz; şahitli, ispatlı ve kabul olunmuş durumdadır. Onu, ta ikindiye kadar kılmaya devam et. ikindi namazını kıldığında da Güneş batıncaya kadar namaz kılmayı bırak. Çünkü Güneş, şeytanın iki boynuzu arasından batar. Zira namaz; şahitli, ispatlı ve kabul olunmuş durumdadır. Ona, ta sabah namazı kılıncaya kadar devam et" buyurdu.'

 

- - -

isnadı zayıftır. ibn Hibban 3/45 (1548); detaylı tahrici için bakın: Ebu Ya'la, Müsned

11/457 (6581).

 

 

 

(:-619-:) Ebu Hureyre bildiriyor: Safvan b. el-Muattal sorup: "Ey Allah'ın Resulü! Doğrusu ben, sana bir şey soracağım. Sen onu bilmektesin. Ben• ise onu bilmemekteyim" dedi. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

"Nedir o?" buyurdu. Safvan: "Geceleyin ve gündüzleyin namaz kılmanın mekruh olduğu bir vakit var mıdır?" diye sordu ... -Hadis (bir önceki hadise) benzer lafızia devam etmektedir.

 

- - -

isnadı sahihtir. ibn Hibban 3/42 (1540), ibn Mace, sünen (1252) ve Beyhaki, sünen

(2/455)

 

 

 

(:-620-:) Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bildirdiğine göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmaktadır:

 

"İki namaz vardır ki, onlardan sonra namaz kılınmaz: Güneş doğuncaya kadar sabah namazı, Güneş batıncaya kadar ikindi namazı.

 

- - -

İsnadı ceyyiddir. İbn Hibban 3/45 (1547); detaylı tahrici için bakın: Ebu Ya'la, Müsned (2/111-773)

 

Derim ki: Bu hadis, asıl nüshada şu şekildedir: Muaz - Abdurrahman Sa'd. Oysa bunun doğrusu şöyledir: Muaz b. Abdirrahman - Sa'd Yine ibn Hibban da Sikat'ta Muaz b. Abdirrahman'ın Sa'd'dan hadis işittiğini zikretmiştir.

 

 

 

(:-621-:) Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmaktadır:

 

"İkindiden sonra Güneş yüksekte bulunmadığı müddetçe namaz kılınmaz."

 

- - -

isnadı sahihtir. ibn Hibban 3/49-1560), ibn Huzeyme (2/265-1284), ibn Ebi Şeybe,

Musannef (2/348-349), Ahmed, Müsmed (1/80-81), Nesai Sünen (574) ve Ebu Ya'la, Müsl1ed (1/437-581)

 

 

 

(:-622-:) Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

- - -

isnadı sahihtir. ibn Hibban 3/44 (1545), Ebu Ya'la, Müsned 1/329 (411), ibn Huzeyme

(1285), Beyhaki, Siil1el1 (2/459), Tayalisi Müsned 1/75 (309) ve Ebu Davud, Sünan (274)

 

 

 

(:-623-:) Ümmü Seleme anlatıyor: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ikindi namazını kıldırdıktan sonra evime girdi. iki rekat namaz kıldı. Ben:

 

"Ey Allah'ın Resulü! (Daha önce) kılmadığın bir namazı kıldın" dedim. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

"Bana bir mal geldi. Bu mal beni ikindi namazından önce kılmakta olduğum iki rekat namazı kılmaktan alıkoydu. İşte bu iki rekat namazı şimdi kıldım" buyurdu. Ben:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Biz de o iki rekat namazı kılmadığımızda (onu senin gibi böyle ikindiden sonra) kılabilir miyiz?" dedim. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Hayır" buyurdu.

 

- - -

isnadı sahihtir. Ebu Ya'la, Müsned (7028, 6946, 7019)

 

Derim ki: Ümmü Seleme'nin Sahihte öğle namazından sonra kılamadığı iki rekat namazı (ikindinin farzından sonra kıldığı ile ilgili) bir hadis vardır. Bu rivayette bu iki rekat namazı kaza etmenin yasak olduğu geçmemektedir.